lantischick - en vardagsbloggares betraktelser

08 augusti 2007

Portugal - en charter i sig!

Nyss hemkommen och med en fortfarande bränd rygg (dvs. fruktansvärt vit förutom det röda då) verkar vi ha missat en del av det vackra (utlovade!) augustivädret här hemma. Meterologerna har redovisat ostadigt väder resterande delen av min sista semestervecka så det verkar ju otroligt lovande. Störtskurarna vid lunch indikerande inte heller på annat. Så jag antar att sommaren börjar lida mot sitt slut. Antar att någon måste jobba men nej jag är inte bitter, har en halv vecka kvar av 4 st.

För alla er som krasst utropat: "Ska ni på charter?" kan jag meddela att det faktiskt är ett riktigt bra sätt att resa även om det kan vara lite dyrt ibland. Att få allting fixat, att få följa med på välorganiserade utflykter som man annars aldrig skulle ha farit till är mycket värt. Däremot kan man få sig ett rejält flabb när man tvingas bli inräknad i tid och otid samt gå på led och hålla ihop i gruppen samt ha bestämda tider att passa. Det är inte utan att man känner sig lite handikappad nu när man kommit hem för måste man tänka lite själv i alla fall. Här kommer en kort (tja kanske inte men det har varit tunnsått med blogginlägg på sistone så jag måste ju kompensera er) sammanfattning av resan till Algarvekusten i Portugal:

Mat

Med föreställning om att maten skulle vara billig och god fick jag snabbt revidera denna. Att det skulle florera mycket fisk stämde dock mycket bra. Turistiska restauranter som hade igel-aktiga inkastare som gärna körde metoden 3 på 1 turist (ett affärskoncept som kanske funkar första dagen när allt är ett virrvarr men sedan får det mest motsatt effekt) dominerade. Efter några dagars restaurantätande kunde jag raskt konstatera att det bästa var en pizza som jag knappast hade hurrat över hemma i Sverige då den inte skulle ha stått sig något längre upp i konkurrensen.

Dock hittade vi en fantastisk restaurant i slutet som serverade oss en utmärkt potugisisk specialitet; Cataplana (en slags gryta med fläskkött, musslor, paprika, koriander, lök och massa god sås) som var en sådan skillnad från tidigare upplevelser att det knappt går att jämföra. Krönte veckan sista kvällen med att själva grilla kött på täljsten direkt vid bordet serverat med picklade grönsakerm klyftpotatis samt 3 såser (den godaste bearnaisen pålänge, så klart hemmagjord) och sallad. De två sista måltiderna väger upp betyget som tyvärr annars skulle blivit underkänd men pasta (trots att en restaurant i Lissabon gjorde ett mycket tappert försök) som italienarna det kan portugiserna inte. Dessutom dyrare än förväntat.

Efter en shopping på supermercadon Modelo samt av alla restaurantbesök etc lärde jag mig några nya ord:

laranja= apelsin
limao = citron
bacalhau = torsk
linguado = sjötunga
vitlök = alho
frango =kyckling
paprika =pimento
pessego =persika
travessa = trappa
largo =torg
obrigado=tack

och mycket mer...

Vin

Vinet var en av de stora höjdpunkterna i Portugal. Gott och billigt. Tur att det var semester då jag annars skulle känna mig som en alkolist då jag drack minst en halv flarra vin varje dag. Till min förnöjsamhet fanns det många smaskiga roséviner och dessutom en del goda vita. Att 1,5 glas vin här hemma kostar lika mycket som en hel flarra i Portugal säger väl en hel del. Testade även ett 10 krs-vin av rosé vilket motsvarar våra 45 kr viner och var inte alls så pjåkigt med tanke på priset. Jag behöver väl knappast nämna att det råkade slinka in några flarror i bagaget hem (vilka även höll sig intakta gudskelov).

Väder och miljö

Det var ypperligt bra väder i princip varje dag bortsett från någon förmiddag. Värmen var rätt påtaglig för en vit nordbo som mig men vindarna var rätt frekventa, särskilt på stranden, vilket gjorde det hela mer uthärdligt. Själva miljön utjordes av mycket kuperade partier där trapporna avlöste varandra. Trots semsteravbrottet även från mina cykelturer till jobbet tror jag att veckan i Portugal hämtat upp en del av konditionen då det har blivit många kilometer per dag i ständiga uppförsbackar och trappor. Vattentemperaturen överraskade undertecknad badkruka och jag kunde vara i vattnet i minst 10 minuter utan problem vilket hör till ovanligheterna.

Klientel

Tja visst fanns det en del svenskar i området men inte så många ändå. Det här verkade vara britternas semsesterparadis och även holländarna verkade ha hittat hit. Överhuvudtaget dominerade förståeligt turisterna nere på Algarve så lokalbefolkningen kom man inte så mycket i kontakt med även om det verkligen var uppenbart att man var turist när man visade sig på mindre turistiska ställen. En del portugiser verkade mest vara uttråkade av alla turister medan andra var hjälpsamma.

Hotell

Hotellet kunde man inte klaga där vi i vår tvårummare på minst 45 kvm hade en terass och en balkong (mot pool) med en extraordinary view ner mot havet och stranden. Lägenheten var utrustad med ett bra kök där vi kunde laga mat när vi blev trötta på alla inkastare och dålig mat. Det kan de facto vara underhållning nog att studera livet i poolen med alla incidenter bland barnfamiljerna som kan uppkomma.

Sevärdheter/utflykter

Klippformationerna på stränderna var en sevärdhet för sig själv även om vi inte besökte grottorna som skulle ha varit mer spektakulära. Ett besök i huvudstaden Lissabon var särdeles intressant med många kulturella och religiösa inslag såsom Cristo Rei-monumentet (jfr Rio de Janeiro), i stadsdelen Belem Upptäckarmonumentet med Henrik Sjöfararen i spetsen samt Jeronimus-kyrkan som var så poppis att gifta sig i att vi fick bevittna ett speed-bröllop (ca 15 min) på avstånd. Dessutom fick vi en riktigt intressant guidning i gamla delarna av Lissabon, Alfama, som drabbades hårdast av jordbävningen 1755. Här kände alla varandra och området var mycket genuint och pittoreskt. Vidare besökte vid Cabo de Sao Vicente (Europas sydvästligaste udde) samt Ponte de Piedade (Fromhetens udde) som var mycket vackert. Dagen avslutades i Lagos som en av de mest populära semesterorterna och jag hade gärna sett mer av denna mysiga stad.

Det är rätt skönt att vara hemma igen ändå för jag har saknat filen och mjölken. Jag förordar dock Sardinien i Italien för matens, atmosfärens och människornas skull.

Puss från er resguide i världen

3 Comments:

  • At 09 augusti, 2007 09:18, Blogger Bonny said…

    Trevlig reseskildring, men vi saknar lite härliga semesterbilder!

     
  • At 09 augusti, 2007 20:06, Anonymous Anonym said…

    Tack för tipsen om Sardinien, vi kommer att resa på egen hand och har bokat en hyrbil. Är det värt att avsätta en dag för Costa Smeralda och har du i så fall något tips på vad amn bör sikta in sig på? Bodde du i Alghero och är det en stad värd något dygn? Sitter och läser guideböcker och surfar på nätet för att bestämma vilka delar av ön vi kommer att hinna med på en vecka.

     
  • At 09 augusti, 2007 21:31, Blogger Lantischick said…

    Algheros gamla del är väl värd ett besök samt just båtturen ut till Nettunogrottorna (läskigt men spännande) men det behöver kanske inte ta en hel dag. Fiskestaden Bosa lite söder om Alghero var också mysig sades det men fick aldrig besöka den själv. Vad gäller Costa Smeralda så kan det visst vara värt ett besök och huvudorten är Porto Cervo, många tjusiga
    yachter men som sagt mycket dyrt (en cola på en restaurang kostade ca 50 kr). Norra kusten var annars mycket vacker, besökte Palau, Isola Rossa (rekommenderas) samt Porto Torres. Även Costa Paradiso rekommenderades men det hanns inte med. Från Palau går det rätt ofta båtar till La Maddalena. Glöm för all del inte Stintino!

    Var försiktig på vägarna, italienarna kör som galningar och polisavspärrning pga olycka råkade vi också ut för. Känns som jag nämnt det mesta i norra delen nu men rapportera gärna hur det gick. Trevlig resa!

     

Skicka en kommentar

<< Home