Smulpaj med mörk choklad och päron samt vaniljvisp
Dessa recept är hämtat från Smulpajer till kaffe och dessert av Elisabeth Johansson.
6 bitar
Ingredienser
smulpaj
2 dl mjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker (själv brukar jag ta mer än så)
100 g smör, kallt
50-75 g mörk choklad (70 %)
fyllning
400 g inlagda päron, inlagda
10-12 st After Eight
garnering
färsk mynta
florsocker
1. Värm ugnen på 200 grader.
2. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke samt skör smöret i tärningar och hacka chokladen grovt. Blanda till grynig massa.
3. Lägg päronhalvorna i en vanlig pajform och lägg 5-6 After Eight ovanpå. Strö över hälften av smulpajen.
4. Grädda i ca 10 min, ta ut pajen och lägg på resten av After Eighten och smulorna. Grädda i ytterligare 10 min.
5. Låt pajen svalna något innan servering och servera till grädde, glass eller egengjord vaniljvisp (se nedan). Garnera med en myntakvist samt florsocker.
Vaniljvisp
2 äggulor
2 msk florsocker
½ tsk vaniljsocker
3 dl grädde
1. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.
2. Vispa grädden lätt (men inte för löst) och vänd ner denna lite i taget i blandningen.
Mäktigt men enkelt och gott. Lycka till!
6 bitar
Ingredienser
smulpaj
2 dl mjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker (själv brukar jag ta mer än så)
100 g smör, kallt
50-75 g mörk choklad (70 %)
fyllning
400 g inlagda päron, inlagda
10-12 st After Eight
garnering
färsk mynta
florsocker
1. Värm ugnen på 200 grader.
2. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke samt skör smöret i tärningar och hacka chokladen grovt. Blanda till grynig massa.
3. Lägg päronhalvorna i en vanlig pajform och lägg 5-6 After Eight ovanpå. Strö över hälften av smulpajen.
4. Grädda i ca 10 min, ta ut pajen och lägg på resten av After Eighten och smulorna. Grädda i ytterligare 10 min.
5. Låt pajen svalna något innan servering och servera till grädde, glass eller egengjord vaniljvisp (se nedan). Garnera med en myntakvist samt florsocker.
Vaniljvisp
2 äggulor
2 msk florsocker
½ tsk vaniljsocker
3 dl grädde
1. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.
2. Vispa grädden lätt (men inte för löst) och vänd ner denna lite i taget i blandningen.
Mäktigt men enkelt och gott. Lycka till!
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home