lantischick - en vardagsbloggares betraktelser

06 juni 2007

Nationaldagen anno 1916

En röd dag i almanackan dvs. ledigt för många förvärvsarbetare. Varför firas nationaldagen den 6 juni? Jag får erkänna att jag är dåligt påläst själv, men något hum om att det rörde regeringsformen hade jag. Både 1809 år regeringsform samt 1974 års regeringsform upprättades nämligen den 6 juni. Vidare blev Sverige en självständig stat den 6 juni 1523 i samband med att Gustav Vasa besteg tronen och unionen med Danmark upplöstes. Nationaldagens firande har sina rötter tillbaks till 1916 som svenska flaggans dag. Att 6 juni skulle innebära en röd dag beslutades av politikerna så sent som år 2005, då den utbyttes mot annandag pingst. Detta för att för många röda dagar i denna period skulle få ekonomiska konsekvenser enligt Svenskt Näringsliv. Vid införandet att svenska flaggans dag skulle bli en officiell röd dag hade man i förarbetena även i åtanke, förutom att dagen skulle vara en dag att samlas kring, de invandrare som fann det konstigt att svenskarna inte firade nationaldagen samt ge de ett tillfälle att fira sitt medborgarskap.

Så mycket för det historiska inslaget, då nationaldagen nu knappast uppmärksammas för att Sverige blev självständigt eller än mindre för att två regeringsformar, en av de fortfarande gällande grundlag, upprättades. Idag präglas nationaldagen av otaliga demonstrationer som alltid spårar ur trots att polisens resurser ökats markant inför firandet. Visst, fine demonstrationsfriheten som instiftad i regeringsformen är viktig men någon begränsning, förutom polisernas beviljande och områdesbegränsningar, måste få finnas. Skulle vara intressant att veta hur mycket nationaldagen kostar det svenska samhället och då tänker jag inte på ett ekonomisk perspektiv i enlighet med SN. Visst måste handeln och kringbestyret öka kraftigt så det kan nog ändå vara ett uppsving sett ur ett konsumentperspektiv. Helger och ledighet leder till mycket förnöjsamhet och glädje bland svenskarna som får ytterligare en dag i veckan att festa, köpa lyxmat och åka på utflykt. Svenskar som på ett inte så övertygande sätt viftar med svenska flaggan och antagligen knappast har en suck varför. Kanske har traditionen inte blivit inpräntad i svenskarnas sinne än så länge för den känns inte så genuin som vårt grannland Norges 17 maj. Där snackar vi folkfest på ett genuint sätt. Jag har exempelvis varit i Geilo på 17 maj när jag spelade i en orkester och marscherade och spelade glatt. Samma sak i Sverige har helt enkelt inte varit samma sak, men det var i och för sig innan den officiellt uppmärksammades som röd dag.

Jag ska dock inte klaga, alla lediga dagar är ytterst välkomna. Har själv trängts med en hel hop med soltörstande svenskar som styrde sin kosa ut i skärgården. Dagen till ära ska jag som resten av Sverige förära kvällen med kvalmatch till EM. Denna uppslutning till matchen och den svenska andan engagerar nog fler svenskar än vad själva nationaldagen i sig gör. Kanske skulle det årligen läggas in en viktig match eller VM-match just den 6 juni så det svenska folket kunde få styras upp á la norsk sinnesstämning.

Heja Sverige!