lantischick - en vardagsbloggares betraktelser

23 augusti 2007

Pilates - en konst att andas

Idag testade jag för första gången på pilates (grundpass utan boll) och ja det var sannerligen en annorlunda upplevelse. Basically går hela träningen ut på tre saker; spänn magen som när du ska ta på dig ett par trånga jeans, andas in andas ut och utför enkla rörelser samtidigt. Andningen var nog svårast tror jag och det kändes mer som jag befann mig mitt i en förlossningssal än i en gympasal. Att dessutom spänna magen hela tiden, för även om jag är tjej har jag faktiskt vissa begränsningar med att göra flera saker samtidigt. Att hela min rygg och axlar knakade värre än en 1920-tals dörr gjorde väl inte saken bättre. Instruktören menade att det var för lite kroppvätska vid dessa läten samt att jag borde träna rörlighet. Hmm, stel redan i unga år hur ska detta utveckla sig? Att dessutom blunda för att gå in i sig själv var lite för komplext eftersom rörelserna blev lidande, då jag ville försäkra mig om att jag gjorde korrekt som intruktören. Inte för att det var särskilt svåra rörelser men ändå. Så imorron ska jag ha mycket ont i revbenen om jag har gjort rätt, då diafragman har slitit ont.

Sammanfattningsvis kändes det ändå som en lugn fast givande träning så fortsättning följer nog.

22 augusti 2007

Dejt med Persbrandt

Idag sprang jag nästan ihop med min dejtingkille, ni vet från kändistestet, Micke Persbrandt. Han var ganska gråskäggig och hade handlat delikatessfisk på söder. För den som är intresserad har han en svart ford och jag kan registreringsnumret. Sjukt va!

21 augusti 2007

A och B-människor

Det sk. B-samfundet med 300 medlemmar har skapat lite debatt i Sverige den senaste tiden. Forskare hävdar att 15-25 % är B-människor dvs. morgontrötta/kvällspigga och att 10-15 % är A-människor kvällströtta/morgonpigga samt resterande mittemellan. Samfundet menar att dagens samhälle är utformat för A-människor trots att de då skulle utgöra en minoritet i detsamma.

Även om jag skulle genom min yrkeskategori klassificeras som en A-människa och man i min omgivning möjligen skulle hävda detta anser jag själv mig vara ett mellanfall. Visst, kanske är jag mer morgon än kvällsmänniska men jag hoppar inte direkt upp ur sängen för en ny härlig dag (som man borde göra). Tendensen är rätt given, ju äldre jag blir desto tröttare är jag på kvällen eller inbillar mig åtminstone att vara. Trodde dock genom den äldre generationen att A-människorna fortfarande skulle dominera men fallet verkar vara omvänt.

Jag håller inte med B-samfundet om att samhället är utformat för A-människor. Visst, skola och dagis etc. kanske är ganska starka exempel på detta men arbetslivet anser jag i många sektorer vara mycket flexibelt redan idag med flextider i större utsträckning även på myndigheter och inom offentlig sektor. Samfundets argument för ett mer B-anpassat samhälle har dominerats av globalisering- och miljöaspekter. Dessutom har de menat att samhällsvinster kan uppnås genom att få människor att leva ett mer 10-20 samhälle med mer livskvalitet inkluderat.

Samfundets idéer må vara tänkvärda men i praktiken orealistiska. Hur ska de få ihop hela organisationen och samhällsapparaten egentligen? Hur ska familjelivet gå ihop; ska barnen uppfostras i antingen A eller B-anda? Fast det är ju ärftligt betingat anser samfundet så då skulle en familj bli rätt splittrad. När skulle fritidsintressen läggas in i schemat? Knappast på morgonen för då behöver ju B-människorna ta det lilla lugna och sova och senare på kvällen skulle exempelvis idrotter få svårare att utövas när det är mörkt utomhus. Genom att dagisen och skolorna uppdelas i A- och B-skolor skulle A-människor och B-människor knappast träffa varandra. Det känns absolut inte som någon gynnsam livskvalitetsmässig utveckling för människan. Vidare förstår jag inte hur arbetet skulle kunna ha sin behöriga gång samt innebära en samhällsekonomisk vinst då möten, kurser etc. skulle innebära att ytterligare resurser skulle behöva satsas för att tillfredställa alla typer av människor. Vad gäller miljöaspekten förstår jag inte hur miljön skulle utsättas för en mindre belastning enbart för att människor skulle ha olika arbetstider.

Fast mest av allt har jag svårt att se behovet av att inrätta samhället till mer B-anpassat, då samhällets utveckling rent tidsenligt allt mer anpassas till ett friare samhälle där flexibel arbetstid tillämpas och i vart fall privata tjänster såsom bankärenden har utvidgat sina servicetider.

Nej, nu har tiden för sovtime passerat för den mer A-inspirerade bloggaren.

Natti!

18 augusti 2007

Jag är 36,6 år!

Enligt Sveriges Vuxenpoängstyrelse är jag 36,6 år dvs 10 år äldre än den jordiska tideberäkningen. Vet inte om jag ska skratta eller gråta, herregud får väl snart fyrtioårskris! Så trots att mina blommor är döda och jag finner Björn Hellberg alls sexig samt att jag bara öppnar utan att direkt läsa mitt pensionsbrev är jag så gammal. Undrar hur gammal de skulle ha bedömt mig om jag hade svarat att jag var gift och hade barn också.

Om ni vågar testa er riktiga ålder gå in på www.vuxenpoang.com

Lycka till!

14 augusti 2007

Tips till alla cyklister i Stockholm

Efter en dag på cykeln efter semestern har jag redan hunnit bli irriterad. Inte för att jag är någon ängel men ändå. Några handfasta råd:

- cykla inte om någon i en tunnel där det pga vägarbete är begränsad framkomlighet.
- cykla inte om någon när det finns mötande cyklister i andra vägbanan.
- cykla inte mot rött, det gäller inte bara bilar. Det är inte bara riskfyllt utan även dyrt om du har otur.
- cykla inte med en bra hjälm i handen.
- när du ska svänga av en mycket trafikerad cykelbana visa tecken att du ska svänga med handen och bromsa inte in mitt i vägbanan då risk för krock finns.

Så nu känns det lite bättre. Fan skärp er cyklister! Nu ännu lite bättre.

12 augusti 2007

Utvärdering: semestern

Jaha, dagen innan jobbet börjar känns lite tragisk faktiskt. Dagen har faktiskt känts oändligt seg och lång, nästan som att det är dags för skolstart. Fast ändå har jag häckat för länge här hemma nu, det ska bli lite skönt att komma tillbaka till rutinerna. Den största frågan är nog hur den drastiska nedskärningen av sömn från i genomsnitt 10 h till 7,5 h-8 h. Tja det reder sig nog. Dagvill som man är känns det bra att komma kunna uppskatta fredag kväll på ett annat sätt också. Tråkigt att dock behöva skära ner på bokläsandet nu när jag kommit igång på allvar.

Jag är nöjd med min semester med undantag för vädret såklart och det oturliga vädret verkar ha förföljt mig vart jag än åkt, förutom Portugal då förstås. Efter en snabb kik på min "semester-lista" har jag faktiskt gjort det mesta av detta förutom att solinsupandet har blivit något bristfälligt. Annars har jag druckit alldeles för mycket rosé, ätit massa spännande mat, läst en del böcker, umgåtts med nära & kära, varit ute i naturen och plockat både hjortron och blåbär, agerat barnvakt, fikat en hel del samt sovit, sovit, sovit samt vilat. Dessutom måste jag ha spenderat i vart fall 2 dygn på olika kommunikationsmedel (flyg, bil, buss, tåg, cykel...).

Med hopp om en god natts sömn med behaglig temperatur och utan ylande sommarplågor utanför fönstret. Imorron är det bara in i kalket som gäller.

På återhörande!

Semesterns bokskörd- recensioner

Där regnbågen slutar, Cecilia Ahern

En romantisk chick-litt som består av små meddelanden som skickas mellan alla personer i boken. Den handlar om två barndomsvänner, Rosie och Alex, som dras till varann och delar allt under skoltiden hemligheter, skolkande etc. Bästisarna skiljs dock åt när Alex och hans familj flyttar från Dublin till USA där han ska utbilda sig till läkare och Rosie förväntas komma efter och utbilda sig. Studentbalsdejten slutar dock i katastrof när Alex missar sitt flyg från USA och Rosie får gå med dum-Brian istället. Rosie blir gravid och sprickan mellan de goda vänner blir allt större även om de hela tiden, som vänner eller ovänner emellanåt, håller kontakten som vänner trots att båda vill mer. Den rätta tidpunkten tycks aldrig infinna sig och Rosie förverkligar sina drömmar på annat sätt genom att gå en hotellutbildning som hon sedan omsätter i praktiken samt ta hand om sin dotter. Till slut kommer mötet som de väntat på hela livet och det kommer ju inte direkt som en överraskning att hela historien slutar lyckligt.

Som efterföljare till lyckoberusande Ps. Jag älskar dig hade jag kanske förväntat mig mer från denna unga lovande irländska författare. Än så länge har hon dock en bra bit kvar till Marian Keyes-klass. Trots att boken är lättsam, romantisk och glädjeframkallande känns den lite för förutsägbar och platt, även om chick-litt oftast är det. Ändå smälter jag i slutet som vilken blödig tjej som helst skulle göra!

Betyg: 3


Nobels testamente, Liza Marklund

Ett mord på Nobelkommitténs ordförande i Stadshuset mitt i dansen med nobelpristagaren i fysik. Annika Bengtzon blir huvudvittne till mordet och belagd med yppandeförbud som journalist, vilket ställer till problem för hennes arbete på Kvällspressen. Samtidigt är hennes familjeliv sargat av otalad otrohet och den kämpiga vardagen för en småbarnsförälder. Trots att mördaren idenitiferas rätt snart lindas efter hand motiven fram genom Alfred Nobels historia. Annika nästlas som vanligt personligen in i mordhistorien på ett otäckt sätt som sätter hela hennes familj på spel.

Oerhört stark historia där spänningen är på topp och en riktig sidvältare. Plus för Marklunds smart invävda historia om Alfred Nobel. Trovärdigt och bra person- och miljöbeskrivningar av Stockholm som man får en igenkänningskänsla av. Hennes beskrivningar av familjelivet känns klockrena och de partierna skulle jag önska ta mer plats även om det är en krim i första hand. Marklunds bästa bok sedan ParadisetPrime time och Den röda vargen lämnade svagare avtryck efter sig. Konkurrensen bland krimförfattarna tätnar dock och jag hoppas att bita tag i efterföljaren Livstid med samma positiva känsla.

Betyg: 4



Kungamordet, Hanne Vibeke Holst

Socialdemokraternas nederlag i valet sätter bollen i rullning på många håll i det danska samhället. Flera historier som till slut faller in i de andras bollbanor. Huvudpersonen är den alkoholiserade hustrun Linda till den avgående finansministern Gert som får utstå grov hustrumisshandel av den kompetente och analytiske politikern. Gert förbereder kuppen att få den avgående statsministern Per att träda tillbaka till förmån för honom själv. Samtidigt vävs en kulturell historia in om den turkiska statsvetarstuderande Yasmin som får erbjudande om praktik hos själva finansministern som har andra syften med hans praktikant än rent arbetsrelaterade. Yasmins anpassning till det danska samhället och de danska traditionerna leder henne in på farlig mark då hennes familj redan har planerat "tvångsäktenskap" hemma i Turkiet. Lindas och Yasmins historier sammanträffar på ett oväntat ställe.

En mycket trovärdig feministisk bok om hur hustrumisshandel kan te sig från offrens sida, både den slagne och den som slår. Man berörs av de starka bilderna Holst kan måla upp även om vissa partier håller lite väl lågt tempo. Vidare lyckas hon beskriva en ung tjejs försök att både vara dansk och turkisk som strävar efter integration i det danska samhället på ett smidigt sätt för att förverkliga sina mål samtidigt som att visa respekt inför hennes familj och de turkiska traditionerna. Dessutom får läsaren ta del av maktspelet på den danska politiska arenan på ett mycket underhållande sätt. En mycket välskriven och tänkvärd efterföljare till Kronprinsessan. Jag väntar redan på tv-serien!

Betyg: 4


Konsten att vara snäll, Stefan Einhorn

Einhorns syfte med boken tycks vara att försöka omvärdera den dåliga klang som egenskapen snäll har erhållit i dagens samhälle. Han menar att snällhet och godhet är medlet för framgång på alla plan i världen och att snäll inte är att vara dum, mesig etc. Att utföra goda handlingar, för det är inte tanken som räknas för Einhorn, kan generera goda handlingar hos våra medmänniskor. Perspektiven är många i boken då både kulturella, psykologiska, religiösa och etiska beskrivs flitigt. Etik är ledordet i boken och Einhorn menar att alla människor kan utföra fler etiska goda handlingar, även om de i grunden är egoistiska, om man bara bestämmer sig för att mer medvetet dissikera sitt handlande och hålla sig ifrån de motkrafter som finns. Boken varvas med teoretiskt och praktiskt tänkande samt hans egna anekdoter från hans yrkesliv som läkare och professor samt pappa. Han hinner även med att mer politiskt sända ett budskap när han ger FN en känga som vingklippt organisation vilken ska främja fred.

Trots att den tunna boken förmedlar tänkvärda uppmaningar och visdomsord har man hört det förut, vilket även upprepas otaliga gånger i boken. Även om det är bra att uppmärksamma det som man redan har i bakhuvudet blir det en smula klyschigt och naivt emellanåt. Det är de självupplevda anekdoterna och erfarenheterna från läkaryrket som gör det hela mer läsvärt. Ibland förlorar jag mig själv lite bland alla teorier och vetenskapliga undersökningar (som visserligen är rätt underhållande) då det känns lite segt ibland, särskilt avsnittet om den religiösa aspekten. Samtidigt skulle världen vara idealisk om alla handlade efter Einhorns rekommendationer men boken är inte särskilt verklighetsförankrad som världen ser ut idag. Konsten att vara snäll är en mycket mixad bok som hoppar från källor hela tiden, vilket kan leda till okoncentration ibland om man inte är på tå. Ändå läsvärd bok även om egenskapen snäll med en dålig klang knappast kommer att förändras genom Einhorns bok.

Betyg: 3


Nästa bok på tur: Olycksfågeln av Camilla Läckberg

11 augusti 2007

Kändisdejt-test

Ett litet roligt kändisdejt-test finns på http://www.tiiamo.se/dmz/famedate/default.aspx
för både tjejer och killar.

Min kändiskille blev först Alexander Skarsgård men sedan de tre efterföljande gångerna Mikael Persbrandt så jag vet inte riktigt. Någon blandning kanske även om jag föredrar Alex och kan inte riktigt se mig dejta Persbrandt. Han är nog lite för hård för mig. Fast hellre det än Sven Wollter eller Svennis.

För skojs skull gjorde jag även tjej-testet och fick Tilde de Paula de 2 gånger av 2 möjliga.

Vilken kändis skulle ni dejta? det vill jag veta...

Smulpaj med mörk choklad och päron samt vaniljvisp

Dessa recept är hämtat från Smulpajer till kaffe och dessert av Elisabeth Johansson.

6 bitar

Ingredienser

smulpaj

2 dl mjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker (själv brukar jag ta mer än så)
100 g smör, kallt
50-75 g mörk choklad (70 %)

fyllning

400 g inlagda päron, inlagda
10-12 st After Eight

garnering

färsk mynta
florsocker

1. Värm ugnen på 200 grader.

2. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke samt skör smöret i tärningar och hacka chokladen grovt. Blanda till grynig massa.

3. Lägg päronhalvorna i en vanlig pajform och lägg 5-6 After Eight ovanpå. Strö över hälften av smulpajen.

4. Grädda i ca 10 min, ta ut pajen och lägg på resten av After Eighten och smulorna. Grädda i ytterligare 10 min.

5. Låt pajen svalna något innan servering och servera till grädde, glass eller egengjord vaniljvisp (se nedan). Garnera med en myntakvist samt florsocker.

Vaniljvisp

2 äggulor
2 msk florsocker
½ tsk vaniljsocker
3 dl grädde

1. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.

2. Vispa grädden lätt (men inte för löst) och vänd ner denna lite i taget i blandningen.

Mäktigt men enkelt och gott. Lycka till!


10 augusti 2007

Tjuvlyssnat!

Ute på en restaurang igår hade vi precis avslutat måltiden när en snurrig gammal man, Kjelle, med rullator dök upp i synfältet. Han verkade sikta in sig på en stol bredvid två rödvinsdrickande unga män trots att det fanns många lediga bord på stället även om det var ganska fullt utomhus. Parkeringen av rullatorn skedde hastigt under ett träd och sen dök en pratsam medelålders man upp som helt uppenbart hade dragit i sig för många bärs i sina dar som vi helt fingerat kan kalla för Lennart. Denne man verkade ha någon slags connection med rullatormannen, oklart vilken. Så här avlöpte samtalet:

Lennart: Hej grabbar, hoppas det är okej med er att Kjelle slår sig ned här bredvid er. Ni vet det här ett livs levande kulturarv. Han har banne mig lagt stenplattorna vid Riksbanken.

Unga männen: Jaha, mmm intressant.

Lennart: Ja annars Kjelle finns det ju plats här på restaurangen bredvid.

Kjelle: Nej man får snabbare betjäning här så jag stannar.

Lennart viskande till servitrisen (som verkar känna till Kjelle): Servera inte Kjelle sprit idag, bara öl, annars tar han sig inte hem.

Servitrisen nickar roat.

Lennart: Kjelle kan faktiskt berätta mång roliga historier ska ni veta. Undrar hur länge de där stenplattorna som du lagt håller egentligen.

Kjelle: Tja den som lever får se. (till servitrisen) Förresten borde du införskaffa en ryggsäck som kan hålla jämvikt med den där kulan. Kan jag få beställa en Mariestad och 6a vodka?

Servitrisen ser på Lennart för någon reaktion.

Lennart: Nej, högst en 3a blir det.

Kjelle: en 4a i alla fall...

Servitrisen: en liten 4a då kanske...?

Lennart: okej.

Medan Kjelle sitter och ölar utbyter de unga männen otaliga blickar som säger att de måste fly så snart som möjligt från den ofrivilliga situationen. De sitter och spejar efter servitrisen för att snabbt betala och sen försvinna.

Unga männen: Ha en trevlig kväll.

Kjelle: Detsamma.

Vem som fick bära hem Kjelle förtäljer inte historien. Inte var det vi, inte de unga männen så möjligen servitrisen eller sannolikt Lennart. En sorglig historia i grunden som avlöpte på ett mycket roande sätt.

08 augusti 2007

Portugal - en charter i sig!

Nyss hemkommen och med en fortfarande bränd rygg (dvs. fruktansvärt vit förutom det röda då) verkar vi ha missat en del av det vackra (utlovade!) augustivädret här hemma. Meterologerna har redovisat ostadigt väder resterande delen av min sista semestervecka så det verkar ju otroligt lovande. Störtskurarna vid lunch indikerande inte heller på annat. Så jag antar att sommaren börjar lida mot sitt slut. Antar att någon måste jobba men nej jag är inte bitter, har en halv vecka kvar av 4 st.

För alla er som krasst utropat: "Ska ni på charter?" kan jag meddela att det faktiskt är ett riktigt bra sätt att resa även om det kan vara lite dyrt ibland. Att få allting fixat, att få följa med på välorganiserade utflykter som man annars aldrig skulle ha farit till är mycket värt. Däremot kan man få sig ett rejält flabb när man tvingas bli inräknad i tid och otid samt gå på led och hålla ihop i gruppen samt ha bestämda tider att passa. Det är inte utan att man känner sig lite handikappad nu när man kommit hem för måste man tänka lite själv i alla fall. Här kommer en kort (tja kanske inte men det har varit tunnsått med blogginlägg på sistone så jag måste ju kompensera er) sammanfattning av resan till Algarvekusten i Portugal:

Mat

Med föreställning om att maten skulle vara billig och god fick jag snabbt revidera denna. Att det skulle florera mycket fisk stämde dock mycket bra. Turistiska restauranter som hade igel-aktiga inkastare som gärna körde metoden 3 på 1 turist (ett affärskoncept som kanske funkar första dagen när allt är ett virrvarr men sedan får det mest motsatt effekt) dominerade. Efter några dagars restaurantätande kunde jag raskt konstatera att det bästa var en pizza som jag knappast hade hurrat över hemma i Sverige då den inte skulle ha stått sig något längre upp i konkurrensen.

Dock hittade vi en fantastisk restaurant i slutet som serverade oss en utmärkt potugisisk specialitet; Cataplana (en slags gryta med fläskkött, musslor, paprika, koriander, lök och massa god sås) som var en sådan skillnad från tidigare upplevelser att det knappt går att jämföra. Krönte veckan sista kvällen med att själva grilla kött på täljsten direkt vid bordet serverat med picklade grönsakerm klyftpotatis samt 3 såser (den godaste bearnaisen pålänge, så klart hemmagjord) och sallad. De två sista måltiderna väger upp betyget som tyvärr annars skulle blivit underkänd men pasta (trots att en restaurant i Lissabon gjorde ett mycket tappert försök) som italienarna det kan portugiserna inte. Dessutom dyrare än förväntat.

Efter en shopping på supermercadon Modelo samt av alla restaurantbesök etc lärde jag mig några nya ord:

laranja= apelsin
limao = citron
bacalhau = torsk
linguado = sjötunga
vitlök = alho
frango =kyckling
paprika =pimento
pessego =persika
travessa = trappa
largo =torg
obrigado=tack

och mycket mer...

Vin

Vinet var en av de stora höjdpunkterna i Portugal. Gott och billigt. Tur att det var semester då jag annars skulle känna mig som en alkolist då jag drack minst en halv flarra vin varje dag. Till min förnöjsamhet fanns det många smaskiga roséviner och dessutom en del goda vita. Att 1,5 glas vin här hemma kostar lika mycket som en hel flarra i Portugal säger väl en hel del. Testade även ett 10 krs-vin av rosé vilket motsvarar våra 45 kr viner och var inte alls så pjåkigt med tanke på priset. Jag behöver väl knappast nämna att det råkade slinka in några flarror i bagaget hem (vilka även höll sig intakta gudskelov).

Väder och miljö

Det var ypperligt bra väder i princip varje dag bortsett från någon förmiddag. Värmen var rätt påtaglig för en vit nordbo som mig men vindarna var rätt frekventa, särskilt på stranden, vilket gjorde det hela mer uthärdligt. Själva miljön utjordes av mycket kuperade partier där trapporna avlöste varandra. Trots semsteravbrottet även från mina cykelturer till jobbet tror jag att veckan i Portugal hämtat upp en del av konditionen då det har blivit många kilometer per dag i ständiga uppförsbackar och trappor. Vattentemperaturen överraskade undertecknad badkruka och jag kunde vara i vattnet i minst 10 minuter utan problem vilket hör till ovanligheterna.

Klientel

Tja visst fanns det en del svenskar i området men inte så många ändå. Det här verkade vara britternas semsesterparadis och även holländarna verkade ha hittat hit. Överhuvudtaget dominerade förståeligt turisterna nere på Algarve så lokalbefolkningen kom man inte så mycket i kontakt med även om det verkligen var uppenbart att man var turist när man visade sig på mindre turistiska ställen. En del portugiser verkade mest vara uttråkade av alla turister medan andra var hjälpsamma.

Hotell

Hotellet kunde man inte klaga där vi i vår tvårummare på minst 45 kvm hade en terass och en balkong (mot pool) med en extraordinary view ner mot havet och stranden. Lägenheten var utrustad med ett bra kök där vi kunde laga mat när vi blev trötta på alla inkastare och dålig mat. Det kan de facto vara underhållning nog att studera livet i poolen med alla incidenter bland barnfamiljerna som kan uppkomma.

Sevärdheter/utflykter

Klippformationerna på stränderna var en sevärdhet för sig själv även om vi inte besökte grottorna som skulle ha varit mer spektakulära. Ett besök i huvudstaden Lissabon var särdeles intressant med många kulturella och religiösa inslag såsom Cristo Rei-monumentet (jfr Rio de Janeiro), i stadsdelen Belem Upptäckarmonumentet med Henrik Sjöfararen i spetsen samt Jeronimus-kyrkan som var så poppis att gifta sig i att vi fick bevittna ett speed-bröllop (ca 15 min) på avstånd. Dessutom fick vi en riktigt intressant guidning i gamla delarna av Lissabon, Alfama, som drabbades hårdast av jordbävningen 1755. Här kände alla varandra och området var mycket genuint och pittoreskt. Vidare besökte vid Cabo de Sao Vicente (Europas sydvästligaste udde) samt Ponte de Piedade (Fromhetens udde) som var mycket vackert. Dagen avslutades i Lagos som en av de mest populära semesterorterna och jag hade gärna sett mer av denna mysiga stad.

Det är rätt skönt att vara hemma igen ändå för jag har saknat filen och mjölken. Jag förordar dock Sardinien i Italien för matens, atmosfärens och människornas skull.

Puss från er resguide i världen